Metropolialueen kuntien kannettava vastuu kiintiöpakolaisten vastaanottamisessa.

19 Kes

KANNANOTTO – Vapaa julkaistavaksi

Hyvinkään seudun Vasemmistonuoret:  metropolialueen kuntien kannettava vastuu kiintiöpakolaisten vastaanottamisessa.

Hyvinkään seudun Vasemmistonuoret pitää tärkeänä, että Hyvinkää ja muut pääkaupunkiseudun kehyskunnat kantavat vastuunsa kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta. Samalla paikallisosasto tuomitsee varavaltuutettu Timo Karhusen 17.6. kaupunginvaltuuston kokouksessa jättämän valtuustoaloiteen, jossa esitetään, että “Hyvinkää luopuu pakolaisten vastaanottamisesta toistaiseksi.”

Aloitteessa vaatimusta perustellaan muun muassa toukokuun Tukholman Husbyssa tapahtuneilla mellakoilla ja Mäntsälän ja Nurmijärven lähes olemattomilla pakolaisten vastaanottomäärillä.

“Etelä-Suomen kunnat ovat olleet hävettävän haluttomia vastaanottamaan kiintiöpakolaisia, jotka ovat joutuneet käymään Suomen maahanmuuttoviranomaisten tiukan seulan läpi. On vastuutonta esittää, että Hyvinkään pitäisi lopettaa kiintiöpakolaisten vastaanotto vain siksi, että naapurikunnissakin löysäillään”, toteaa Hyvinkään seudun Vasemmistonuorten puheenjohtaja Henri Turkia.

“Ehdotus pakolaisten vastaanottamisen luopumisesta on moraalisesti erittäin tuomittavaa. Sen lisäksi se rikkoisi räikeästi Geneven yleissitovaa pakolais-sopimusta, jossa Suomi on mukana. Hyvinkää sentään yrittää osaltaan toteuttaa sopimusta, mikä valtiollisella tasolla on sovittu, eikä sooloile asian kanssa”, Turkia jatkaa

Hyvinkään seudun Vasemmistonuoret vaatiikin, että kiintiöpakolaisten vastaanottaminen ryhdytään ottamaan metropolialueen kehyskunnissa tosissaan. Hyvä alku tälle työlle olisi, että myös esimerkiksi Mäntsälä, Nurmijärvi ja Tuusula nostavat vastaanotettujen kiintiöpakolaisten määrän samalle tasolle, mitä se Hyvinkäällä ja Keravalla jo on.

Husbyn mellakoihin vetoaminen on Karhusen aloitteessa varsin erikoinen veto, paikallisyhdistyksessä todetaan. Ensinnäkin on hyvin vaikea kuvitella minkäänlaisia lähiömellakoita Hyvinkäällä, jossa kadulla näkyvä väkivalta on enimmäkseen nakkikioskeilla tapahtuvaa sukupuolittunutta nujakointia.

Toisekseen on hälyttävän vaarallinen harhakuvitelma ajatella, että Husbyn mellakat olisivat johtuneet maahanmuutosta sinänsä, vaan Ruotsin porvarivallan aikana voimakkaasti kasvaneesta nuorisotyöttömyydestä, epäonnistuneesta asuntopolitiikasta ja siitä seuranneesta asuinalueiden eriarvoistumisesta.

Lisätietoja:

Henri Turkia

puheenjohtaja, Hyvinkään seudun Vasemmistonuoret

turkia.henri@gmail.com / gsm. 0445168282

 

3 vastausta kirjoitukseen “Metropolialueen kuntien kannettava vastuu kiintiöpakolaisten vastaanottamisessa.”

 1. Timo Karhunen 19 kesäkuun, 2013 klo 7:11 pm #

  Missä kohtaa Geneven pakolaissopimusta lukee, että Hyvinkään pitää vastaanottaa pakolaisia?

  • Hyvanu 20 kesäkuun, 2013 klo 12:20 pm #

   Hei Timo!

   Ei tietenkään missään kohtaa ja jos luet kannanoton tarkkaan läpi, huomaat että siinä ei sellaista väitetäkkään. Suomi kuitenkin on kyseisessä sopimuksessa mukana, mutta siitä kiinnipitäminen on mahdotonta, jos kunnat eivät suostu kantamaan vastuutaan asiassa. Hyvinkään seudun Vasemmistonuoret kritisoivat jättämääsi valtuustoaloitetta mm. siitä syystä, että toteutuessaan se tekisi metropolialueen hankalasta tilanteesta vielä vaikeamman.

 2. Matias Salmi 17 heinäkuun, 2013 klo 8:05 am #

  Hei!

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Mielestäni olisi vielä tärkeää, että mahdollisuuksien mukaan Suomeen saapuvat pakolaiset sijoitettaisiin mahdollisimman tasaisesti eri puolille, jotta vältyttäisiin muutamien alueden ”sumilta”. Tällöin integroituminenkin voisi onnistua sujuvammin, mikä puolestaan voisi jouduttaa tulokkaiden sijoittumista työelämään ja muuhun toimintaan. Siksi olisi tärkeää, että annettuja kiintiöitä noudatettaisiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: