Ulkoistamisjuna meni jo

13 Mar

Henri Turkia

Trendi lääkäripalvelujen ulkoistamisesta yksityisiltä palveluntarjoajilta on pikku hiljaa kääntynyt laskuun kunnissa. Niissä on huomattu, että hyvältä kuulostaneet sopimukset ovat osoittautuneet niille huonoiksi ja pidemmässä juoksussa ne ovat tuoneet kunnille suuremman tappion kuin kunnan itsejärjestämä lääkäripalvelu.

Nyt kunnat siirtyvät takaisin tuottamaan lääkäripalveluja itse, haaveet suurista säästöistä ja edelleen toimivasta hoidosta karahtivat kiville, joten todettiin kunnan itsensä järjestämän lääkäripalvelun olevan pitkässä juoksussa taloudelle kannattavampi vaihtoehto. Kunnissa ymmärrettiin, että halvalla hankittu hoito johtaa virheisiin, joka taas ajaa potilaat takaisin ruuhkauttamaan palveluja entisestään. Lyhyissä, ellei olemattomissa, hoitosuhteissa ei myöskään päästä tehokkaasti hoitamaan vaivoja, jotka vaatisivat useamman kuin yhden käyntikerran.

Hyvinkää on vielä jämähtänyt tähän trendiin. Terveyskeskuksen lääkäripalveluista osa tulee edelleen joissain määrin ulkoistettuna yksityisiltä lääkäriasemilta. Helmikuussa tilanne oli se, että niitä kilpailutettiin, koska omalääkäriaikoja ei saatu kaikille halukkaille. Myös Hyvinkään sairaalan päivystys on ulkoistettu.

On ymmärrettävää, että syrjäkylille ja vähemmän asuttuun Suomeen on vaikea saada pysyviä lääkäreitä. Heidän ongelmansa ovat vaikeita asian ratkaisemiksi. Hyvinkään kaltaisella kaupungilla ei pitäisi olla mitään vaikeuksia palkata lääkäreitä sekä järjestää terveyspalveluja itse, niin kuin se on aikaisemmin tehnytkin. Muodin mukana mentiin väliaikaisesti ulkoistamispelleilyyn. Seuraavien sopimusten tullessa katkolle voisi siis olla hyvä aika miettiä palattaisiinko sittenkin kunnan itsensä järjestämiin terveyspalveluihin.

Henri Turkia

Puheenjohtaja

Hyvinkään seudun Vasemmistonuoret

(Kirjoitus julkaistu Aamupostissa)

Jätä kommentti