Tehdään julkisista hankinnoista oikeasti julkisia

13 Mar

Henri Turkia

Kaupunki tekee tänäkin vuonna paljon hankintoja. Näitä ovat esimerkiksi remontit, terveyspalvelut, huolto- ja siivoustyöt sekä monet muut. Niitä tehdään joko kilpailutuksina tai suorahankintoina. Niissä on kuitenkin usein ongelmana se ettei kaikkia tietoja ole kansalaisten saatavilla. Hyvinkään kaupunki tiedottaa kyllä pääpiirteittäin siitä milloin hankintoja tehdään, mihin asti ne ovat voimassa ja kuka on hankintojen yhteyshenkilö kaupungilla. Lisäksi on olemassa työ ja elinkeinoministeriön HILMA-rekisteri, johon laitetuista ilmoituksista selviää joitakin asioita hankinnoista. Monet tärkeät seikat jäävät kuitenkin hankinnoista epäselviksi. 

Ei olisi mahdotonta rakentaa jo olemassaolevasta vajaasta rekisteristä toimivaa ja kattavaa. Oikea julkinen rekisteri, josta löytyisi kaikki olennaiset tiedot hankinnoista. Näin kuka tahansa hyvinkääläinen voisi tarkistaa esimerkiksi mihin hintaan hankinnat on tehty, onko niitä kilpailutettu, keneltä ne on hankittu ja ennen kaikkea mitkä ovat olleet kriteerit kilpailutukselle? 

Toinen tärkeä seikka on se, että julkinen rekisteri näyttäisi myös sen hoidetaanko hankintoja ns. hyvä veli -verkostojen kautta kuinka paljon. Epäselvät kriteerit ja vajaat kilpailutukset tulisivat näin paremmin hyvinkääläisten tietoon ja ihmiset voisivat tehdä omat johtopäätöksensä siitä kuinka rehellisesti hankintoja tehdään.

Laki julkisista hankinnoista vaatii, että hankinnoissa tulee pyrkiä mm. laadukkaaseen tulokseen, tasapuoliseen kilpailutukseen ja julkisten varojen hyötykäyttöön. Se miten lakia noudatetaan on vaikea valvoa. Tuomalla kaikki hankinnat julkiseen rekisteriin kuka tahansa voi valvoa sitä ja ilmoittaa epäselvistä tapauksista eteenpäin. Näin saamme verorahoillamme aikaiseksi parasta mahdollista jälkeä.

(Kirjoitus julkaistu aamupostissa)

Henri Turkia

Puheenjohtaja

Hyvinkään seudun Vasemmistonuoret

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: