Seksin oston täyskielto ei ole järkevää politiikkaa

13 Mar

Juuso Aromaa

Osallistuin tänään (7.11.12.) kahteen seminaariin, jotka järjestettiin lähes peräjälkeen Eduskunnan lisärakennuksessa. Molemmissa seminaareissa käsiteltiin oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin esitystä seksin oston täyskiellosta ja siitä, minkälaisia vaikutuksia vastaavalla lailla on ollut Ruotsissa.

Päivän ensimmäinen seminaari järjestettiin Pikkuparlamentin auditoriossa oikeusministeriön toimesta ja jälkimmäinen seminaari pidettiin samassa rakennuksessa Kansalaisinfon puolella. Siinä järjestävinä tahoina olivat kansanedustaja Anna Kontula (vas.) Pro Tukipiste ja Vasemmistonuoret. Seminaarirumban jälkeen päälimmäiseksi ihmetyksen aiheeksi jäi se, että miten samasta asiasta voidaan esittää kaksi niin toisestaan poikkeavaa näkökulmaa.

Oikeusministeriön järjestämässä osuudessa seksinoston täyskieltoa kritisoivat näkökulmat oli vaiennettu lähes tyystin, vaikka ne yleisökysymyksissä nousivatkin vahvasti esille. Ruotsin mallin puolustajat uskoivat lakinsa tehokkuuteen prostituution kitkemisessä. Konkreettista näyttöä lain todellisesta tehokkuudesta ei kuitenkaan ollut tarjota: väitteet seksikaupan vähenemisestä tuntuivat lähinnä perustuvan huomioon siitä, että lain myötä katukauppa oli vähentynyt. On todettava, että Ruotsin hallituksen teettämä ylistävä raportti lain vaikutuksista on saanut osakseen voimakasta kritiikkiä. Sitä pidetään epätieteellisenä tilaustyönä, jonka loppupäätelmä on määrätty etukäteen jo ennen raportin laatimisvaihetta.

Kun yleisöstä kysyttiin, eikö kieltolain seurauksena seksityöläisten stigmatisoiminen ja toiminnan katoaminen maan alle ole lisääntynyt, ei kielteisiä vastauksia juurikaan perusteltu. Vaikuttaa pelottavan vahvasti siltä, että oikeusministeriössä ollaan laatimassa uutta, seksityöläisten asemaa hankaloittavaa lakia lähes fiilispohjalla.

Seminaarien välissä järjestettiin myös mielenosoitus, jossa lausuin Vasemmistonuorten terveiset. Puheeni noudattelee Vasemmistonuorten kantaa, jonka olemme linjanneet elokuisessa kannanotossamme:

”Vasemmistonuoret vaatii seksityöntekijöiden aseman parantamista ja vastustaa oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin ehdotusta seksinoston täyskiellosta.

Historia ja kokemus ovat jo useaan otteeseen todistaneet, että kieltolait ja nollatoleranssit eivät ole oikea tapa kehittää yhteiskunnallisia olojamme. Päinvastoin, ne luovat lainsäädäntöä jota on mahdotonta valvoa ja työntävät jo valmiiksi marginaalissa olevia ihmisiä entistä enemmän syrjään.

Näin tulee valitettavasti käymään myös Henrikssonin lakiesityksen tapauksessa, jos se toteutetaan. Seksinoston täyskielto siirtää toiminnan maan alle ja kaiken valvonnan ulkopuolelle. Tämä heikentää seksityöläisten asemaa entisestään, mutta ei suinkaan lopeta Suomessa tapahtuvaa prostituutiota ja ihmiskauppaa.

Vasemmistonuoret otti asiaan kantaa jo elokuussa ja linjasi, että maassamme on ryhdyttävä toimiin seksityöntekijöiden aseman parantamiseksi, autonomian vahvistamiseksi sekä riittävien neuvonta- ja tukipalveluiden turvaamiseksi koko maan laajuisesti.

Mielestämme myös ulkomaalaislaista on poistettava epäily seksin myynnistä käännytysperusteena, hyväksikäyttöä kokeneiden ihmiskaupan uhrien aseman parantamiseksi ja seksityöntekijöiden tukipalveluiden tulee olla myös ulkomaalaisten tavoitettavissa.

Kannatanme myös kansanedustaja Anna Kontulan esityksiä seksityöläisten työmarkkinajärjestäytymisen tukemisesta ja esimerkiksi osuuskuntamuotoisista yhteisyrityksistä. Nämä esitykset edustavat järkevää linjaa, joka toteutuessaan ratkaisisi monia ihmiskauppaan ja seksityöhön liittyviä ongelmakohtia.

Me Vasemmistonuorissa ymmärrämme, että seksityö on tunteita herättävä aihe, johon saattaa olla vaikea suhtautua analyyttisesti ja järkevästi. Myös uskonnolliset ja eettiset vakaumukset saattavat vaikuttaa joidenkin lainsääntäjien näkökantoihin.

Hyvää politiikkaa ei kuitenkaan tehdä tunnepohjalta tai pyhiin kirjoituksiin vedoten. Seksin myynti on osa todellisuuttamme, eikä katoa kielloilla tai katseen kääntämisellä mihinkään. Niinpä toivonkin ja vaadin, että päättäjiltämme löytyy sen verran järkeä ja kylmähermoisuutta, ettei kieltolakilinjalle asiassa lähdettäisi.”

Jälkimmäisen, seksin oston täyskieltoa kritisoivan seminaarin Bambuser -tallenne löytyy täältä. (Puheet alkavat kohdasta 9:10)

Juuso Aromaa

Vasemmistonuorten I. Varapuheenjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: