Nuorten työntekijöiden oikeuksista (AP 27.1.2010)

27 Tam

Nuorten tietous työntekijän oikeuksista on usein puutteellista. Työnantajat lipsujat velvollisuuksistaan vieläkin harmittavan paljon, jolloin nuoria työntekijöitä käytetään häikäilemättömästi hyväksi iän, kokemattomuuden ja sukupuolen varjolla.

Työntekijällä on aina oikeus pyhä- ja vuorolisiin, työsopimukseen, luottamusmieheen sekä työsuojeluun. Palkka määräytyy usein kyseisen alan TES:n mukaan ja sellaisen puuttuessa työsopimuksessa tulee ilmoittaa aika- tai urakkapalkka.

Koeaika on työsuhteen alussa tapahtuva prosessi, joka saa maksimissaan olla neljä kuukautta tai puolet määräaikaisen työsuhteen kestosta. Poikkeuksena tähän on työnantajan järjestämä koulutus, joka on kestoltaan vähintään neljä kuukautta, jolloin koeaika saa kestää enintään kuusi kuukautta. Koeaikana työnantaja tai työntekijä voi purkaa sopimuksen ilman irtisanomisaikaa, mutta vain asiallisin perustein. Määräaikaisia työsopimuksia voidaan solmia saman työnantajan kanssa useampia peräkkäin pätevillä syillä, mutta koeaikaa saa olla vain ensimmäisessä työsopimuksessa. Nuorille työntekijöille harvoin kerrotaan ammattiliitoista, jotka valvovat ja ajavat työntekijöiden etuja ja oikeuksia.

Mutta ammattiliitoissakin on eroja. Tuoreena esimerkkinä on mainos- ja ilmaislehtien jakeluyhtiöiden tekemä valtakunnallinen ns. ”keltainen työehtosopimus”, joka terminä tarkoittaa, että työnantajat ovat perustaneet liiton ja neuvotelleet työehtosopimuksen. Suomen Mainosjakajien Etujärjestö solmi sopimuksen, joka tarkoitti käytännössä, että jakajien tuntipalkka on noin 2 euroa. Vastaavia tapauksia on valitettavasti tapahtunut muillakin aloilla, joilla työskentelee paljon nuoria.

Nuorten sortaminen työpaikoilla johtaa helposti nuorisotyöttömyyteen ja syrjäytymiseen. Tämä on laaja ja valtakunnallinen ongelma, joka poliittisella kentällä pitäisi olla puoluerajaton ja kaikkien tiedostettava ja kohdattava, jotta asialle saataisiin muutos.

Suurten ikäluokkien siirtyminen eläkkeelle on jo käsillä, jolloin tarvitaan nuoria jatkamaan työtä.

Juuso Räihä varapuheenjohtaja

Hyvinkään seudun Vasemmistonuoret ry.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: